در زندگی ام برای هیچ اثری اینقدر وقت نگذاشتم. تمام کردن این اثر جزو آن دسته از کارهایی بود که می گوییم «دوست دارم قبل از رفتنم انجامش دهم». واقعا خدا را شاکرم که این فرصت را به من داد تا چیز کوچکی به دنیا پس بدهم: آهان هایم از پژوهش را مکتوب کنم و با دیگران به اشتراک بگذارم. آهان هایی که معتقدم تنها با تمرین و چندباره اندیشی می توانند آهان برانگیز شوند و تاثیرگذار.
این کتاب را تقدیم می کنم به همه کسانی که دوست دارند تعالی و ماندگاری را از طریق پژوهش تجربه کنند. دوست دارند پژوهش را به خاطر فهم و حل مسئله ای با ارزش انجام دهند نه به خاطر اینکه صرفا پژوهشی انجام داده باشند.
اگر هدفتان غیر از این است پیشنهاد می کنم از خواندن این کتاب صرفنظر کنید چون احتمالا بعد از خواندش حالتان بد می شود. چرا؟
یا باید طبق آموخته های جدیدتان عمل کنید، که اگر عشق و علاقه شدیدی به کار پژوهش نداشته باشید احتمالا سختتان است.
یا باید کلا قید آموخته هایتان را بزنید که در این صورت عذاب وجدان می گیرید. چون مثل قبل نیستید؛ حالا می دانید و انجام نمی دهید و این خیلی فرق می کند با موقعی که نمی دانیم و انجام نمی دهیم.
یادمان نرود تمام زندگی بده-بستان است. اگر خوب و درست برای کاری وقت بگذاریم نتیجه آن عمری است. اول کمی روال زندگیمان کند می شود ولی بعدش که ورزیده شدیم با سرعت و لذت بیشتری ادامه مسیر می دهیم و در تمام مسیر به خودمان و رویکردمان به کار و زندگی افتخار می کنیم. حالمان خوب می شود چون با انجام درست کارهای درست تعالی و بهتر شدن را تجربه می کنیم. همان چیزی که به خاطرش فرصت زندگی به ما داده شده است: قدری بهتر از آن چیزی که به دنیا آمده ایم از این دنیا برویم.
اگر کارتان پژوهش است و با چنین باوری زندگی می کنید، از کتاب پژوهش مولد و ماندگار لذت خواهید برد.
اگر هم باورتان غیر از این است، حدس می زنم کتاب پژوهش مولد و ماندگار را مفید بیابید چون ترفندهایی برای انجام کم خطاتر پژوهش و حرفه ای ظاهر شدن را در اختیار می گذارد.
به هر حال خوشحالم که زنده ام و تولد این اثر را می بینم. و از همه شما سپاسگزارم که مرا تشویق کردید این اثر را منتشر کنم. دوستتان دارم و بهترینهایم را به شما تقدیم می کنم : )
موفق باشید. تبریک .
بی صبرانه منتظر مطالعه هستم 🙂
سپاس از محبت شما 🙂
با سلام و احترام خدمت استاد ارجمند:
سرکارخانم دکتر نظری
صمیمانه ترین تبریک ها و خدا قوت ها را خدمت سرکارعالی عرض می نمایم.این همان کتابی بود که در کارگاه پژوهش مولد صحبتش بود که چاپ شود و منتظرش بودیم. سوالی داشتم خدمتتون کدام ناشر این کتاب رو چاپ کرده و چطور میشه تهیه اش نمود؟
با سپاس??
ارادتمند شما:
مریم فتاحی
سلام و سپاس ار محبت شما. بله این همان کتاب است. اطلاعات بیشتر در این صفحه آمده است. به علاوه لینکی هم در پایان نوشته اضافه کرده ام که رصد اطلاعات کتاب و شیوه تهیه آن راحت تر انجام شود.
امیدوارم این کتاب را مفید بیابید و با درج دیدگاهتان در این صفحه مرا از بازخوردهای ارزشمندتان مطلع بفرمایید 🙂
سلام دکتر نظری عزیز
از صمیم دل یک خداقوت جانانه و خالص را تقدیمتان میکنم و من هم خداوند را شاکرم که فرصت زندگی را آنقدر در اختیارم نهاد که این اثر ماندگار را ببینم و بخوانم و اگر قدرت درکش را داشتم بیاموزم.
امیدوارم به پاس اشاعه چنین خدمتی به جامعه پژوهش کشور، بهترینها نصیبتان گردد و شاهد انتشار سایر آثار ارزشمندتان به ویژه در حوزه پژوهش باشیم.
از اینکه دانسته های ارزشمندتان را در اختیارمان قرار دادید صمیمانه سپاسگزارم، دانسته هایی که حاصل بیش از ۱۰ سال تلاش و کوشش بی وقفه در زمینه آموختن است و تحمل رنجهای بسیار، از درد غربت و دوری از کشور گرفته تا بسیاری از ناملایمات….
از خداوند بهترینهارا برایتان خواستارم. در پناه خداوند باشید، شاد و سربلند و سعادتمند.
سلام و سپاس صمیمانه از این همه محبت و انرژی مثبت شما. بالاخره تشویقها و پیگیریهای شما – و دیگر ارادتمندان پژوهش مولد – به ثمر رسید و واقعا خوشحالم که توانستم این کار را – در حد توانم – به پایان برسانم : )
واقعا امیدوارم شما و همه خوانندگان عزیز کتاب پژوهش مولد این کتاب را مفید بیابید و مرا از بازخوردهای ارزشمندشان بی خبر نگذارید.
شاد و سلامت باشید : )
سلام خانم دکتر من موضوع پایان نامه ام در مورد سواد اطلاعاتی هست میخاستم ببینم ابعاد سواد اطلاعاتی در سال ۲۰۱۶ هنوز شامل ۴ تا بعد تشخیص مکان یابی ارزیابی و استفاده از اطلاعات هست؟ چون استادمون گفته باید در سال ۲۰۱۶ بررسی کنی و آخرین چیزی که پیدا کردم از شما در سال ۸۵ هست تورو خدا راهنماییم کنید گیر افتادم
سلام و سپاس از پرسش شما.
اصولا سواد اطلاعاتی و توانمندی های ششگانه آن (به زعم استانداردهای انجمن کتابداری امریکا) و هفتگانه آن (به زعم مدل اسکانل انگلستان) – به لحاظ نظری و بر اساس نظر کتابداران تفاوت زیادی نکرده اند. اما براساس پژوهشهای کیفی سواد اطلاعاتی، سواد اطلاعاتی مفهومی وابسته به بافت است: یعنی به تناسب شرایط و ویژگیهای بافت مورد نظر تعداد و محتوای توانمندی های سواد اطلاعاتی مشخص میشوند. به همین دلیل همانی نیستند که استانداردها و مدلهای سواد اطلاعاتی بیان کرده اند.
برای کسب اطلاعات دقیق باید از مطالب فارسی – و سال ۸۵- فراتر و دقیقتر جستجو بفرمایید. به گمانم هدف استاد شما هم همین بوده: که مروری تحلیلی – و به روز – درباره مفاهیم و مصادیق سواد اطلاعاتی داشته باشید. چون پیش از این کارهای مروری – توصیفی نسبتا جامعی در ایران انجام شده (مانند مقاله مروری خانم شیوا یاری).
بسته به محدوده و تمرکز پژوهشتان می توانید سواد اطلاعاتی را در بافت های گوناگون و با عباراتی مانند عبارتهای زیر گوگل کنید:
information literacy in 21st century
information literacy in workplace
information literacy for high school students
information literacy for nurses
….
و بعد از کسب دانش عمومی در این باره سراغ پایگاههای اطلاعات مرتبط با موضوع مدنظرتان بروید.
برای این کار ابتدا چارچوب نظری کار خود را به لحاط نظری تعیین، سپس جستجوی خود را طراحی کنید. برای اطلاعات بیشتر فصل هفتم تا نهم کتاب پژوهش مولد و ماندگار را مطالعه بفرمایید.
موفق و سلامت باشید : )
موضوع من بررسی رابطه میان سواد اطلاعاتی مدیران و تصمیم گیری استراتژیک هست در یک پایان نامه مال سال ۲۰۱۴ دیدم ابعاد سواد اطلاعاتی رو به ۵ بعد شناختی فناوری اجتماعی احساسی و فراشناختی معرفی کرده در قالب multidimensional framework for information literacy میخاستم ببینم از این ۵ بعد جدید می تونم تو پایان نامم استفاده کنم به عنوان ابعاد سواد اطلاعاتی؟یا از همون ۴ بعد خودتون استفاده کنم؟
نه الزاما. بسته به این دارد که آن پژوهش در چه بافتی و با چه هدفی انجام شده و اینکه تا چه حدی خروجی آن می تواند به فهم سواد اطلاعاتی مدیران در بافت موردنظر شما کمک کند. به گمانم این پنج بعد حاصل فراتحلیلی است که محقق روی توانمندیهای سواد اطلاعاتی انجام داده. یعنی آنها را با نگاهی نو – در بافت مدنظرش – دسته بندی مجدد نموده تا به فهم عمیقتر پدیده موردنظر کمک کند. در عین اینکه می توانید از این نگاه و چارچوب در پژوهشتان استفاده کنید لازم است به پرسش و هدف پژوهشتان دقت کنید؛ و مدل مفهومی که می تواند به این پرسش پاسخ دهد و به شما کمک کند تا پرسشهای عملیاتی قوی بسازید.
پیشنهاد می کنم این نوشته و فصل اول، پنجم, ششم و هفتم کتاب پژوهش مولد و ماندگار را مطالعه بفرمایید.
درباره بررسی رابطه میان سواد اطلاعاتی و تصمیم گیری استراتژیک هم لازم است تا از دو پرسشنامه مجزا استفاده کنید. یکی برای بررسی میزان سواد اطلاعاتی مدیران – که بهتر است براساس آموزه های نوشته پیشنهادی در بالا طراحی شود- و دیگری برای آزمون مهارت تصمیم گیری استراتژیک مدیران. هر یک از پرسشنامه ها هم باید به گونه ای طراحی شوند که توانمندیهای موردنظر را «اندازه بگیرند» نه صرفا از مدیران نظرسنجی کنند.
روش دیگر هم این است که از همان ابتدا سواد اطلاعاتی را در بافت یک فعالیت مشخص – یعنی تصمیم گیری استراتژیک – بررسی کنید و در پایان مدلی برای سواد اطلاعاتی موردنیاز برای تصمیم گیری استراتژیک مدیران ارائه دهید. در واقع با این کار توانمندی های سواد اطلاعاتی را در دل چرحه تصمیم گیری استراتژیک map و طراحی می کنید.
در هر صورت لازم است تا بافت پژوهشتان را به دقت چارچوب بندی کنید (چه سطح مدیریتی؟ مدیر چه نوع سازمانی؟ خدماتی؟ تولیدی؟ مشاوره ای و …).
موفق و سلامت باشید : )
مرسی از اینکه جوابم را دادید اخیرا در سال ۲۰۱۶ انجمن کتابخانه ای امریکا تعریف جدیدی از سواد اطلاعاتی ارایه داده و همچنین به جای استاندارد ACRL یه چهارچوب جدید تعریف کرده که کاملا فرق میکنه و من موندم تعریف جدید رو بکار ببرم یا قبلی؟ تعریف جدیدش:به منظور تأكيد بر پويايي، انعطاف پذيري، رشد فردي، و يادگيري جامعه، در اينجا تعريف بسيطي از سواد اطلاعاتي ارائه مي شود:سواد اطلاعاتي مجموعه اي از توانمندي هاي يكپارچه، و مشتمل است بر كشف انديشمندانة اطلاعات، درك چگونگي توليد و ارزشگذاري اطلاعات، و استفاده از اطلاعات در خلق دانش جديد و مشاركت اخلاقمندانه درمجامع يادگيري. (انجمن کتابداران آمریکا، ۲۰۱۶
همانگونه که پیشتر اشاره کردم برای انتخاب درست یک مدل یا تعریف باید به بافت و پرسش پژوهشتان دقت کنید و اینکه مدلهای موجود برای چه بافت و گروه هدفی طراحی شده اند. به عبارتی باید قدری درباره چیستی، چرایی و چگونگی هر مدل مطالعه بفرمایید.
به عنوان مثال استانداردهای سواد اطلاعاتی امریکا برای بافت آموزش عالی – و نه محیط کار – طراحی شده اند و در سطح عمومی تر هم توسعه شهروند باسواد اطلاعاتی را مدنظر قرار داده اند و در آن توسعه مهارتهایی که به مشارکت شهروندان در مسائل کشور کمک می کنند پرداخته شده است. این استانداردها برای بافت دانش آموزی هم بازنگری شده اند و در آن موضوع پرورش مسئولیت اجتماعی و یادگیری تمام عمر به موارد موجود اضافه شده.
بنابراین برای انتخاب یک مدل باید به بافت و پرسش پژوهشتان دقت کنید. با جستجوی عباراتی مانند عبارتهای زیر می توانید به مطالب مرتبط و مفیدی درباره موضوع مدنظرتان دست یابید:
information literacy in workplace
information literacy for managers
اگر واقعا قصدتان انجام پژوهشی عمیق و کاربردی است پیشنهاد می کنم مقالاتی را که پیش تر به شما معرفی کردم را به دقت مطالعه بفرمایید. ولی اگر هدفتان طراحی پرسشنامه ای حول محور یکی از مدلهای موجود است خیلی به مطالب بنده و این سایت توجه نکنید چون باید با حوصله و عمیق بخوانید و قدم به قدم براساس چارچوب پرسشتان مدل مفهومی و ابزار پژوهشتان را بسازید و این به عمیق خوانی و صبر و حوصله نیاز دارد و فرایندی کاملا تکاملی و پر از آهان (غیرخطی) است.
موفق و سلامت باشید : )
خیلی ممنوم از راهنمایی شما میخاهم به ابعاد شما رفرنس بدهم یعنی ۴ تا بعد تشخیص مکان یابی ارزیابی و استفاده از اطلاعات ولی چه سالی رو ذکر کنم همون سال ۸۵ یا جدیدترش هم منتشر کردید؟
خواهش میکنم. ابعاد چهارگانه سواد اطلاعاتی ساخت انجمن کتابداری آمریکا هستند و من آنها را ترجمه کرده ام. اگر آنها را از کتاب یا مقاله ای از بنده استخراج کرده اید که به همان اثر ارجاع دهید. آنچه جدیدتر گفته ام مدل بافتی سواد اطلاعاتی است که توضیحات آن در این مقاله آمده و در این نوشته هم گریزی به آن زده ام.
طبق آخرین تعریفی که از سواد اطلاعاتی مدیریتی دارم:۱٫ سواد اطلاعاتی مدیریتی: عبارتست از مهارتهایی که مدیران برای شناخت, بدست آوردن, ارزیابی و بکارگیری اطلاعات مورد نیاز برای تصمیم گیری با ید داشته باشند.(بیرانوندوهمکاران، ۱۳۸۷). آیا تعریف جدیدتری از سواد اطلاعاتی مدیران ارایه نشده است؟
نمی توانم در این باره نظری بدهم. پیشنهاد میکنم طبق آموزه های فصل هفتم کتاب پژوهش مولد و ماندگار جستجوی خود را انجام دهید تا به مجموعه جامعی از ادبیات موضوع در این زمینه دست بیابید.
موفق و سلامت باشید 🙂
سلام یه سوالی داشتم سازمان های دولتی مثل فنی حرفه ای ایا محیطشان ثابت فرض می شود و سرعت تصمیم گیری در آنها اهمیت ندارد؟
سلام منظورتان را درست متوجه نمی شوم!
سلام خانوم دکتر من یه تعریف از سواد اطلاعاتی دارم که سواد اطلاعاتی مجموعهای از توانمندیهاست که افراد را قادر میسازد دریابند چه موقع به اطلاعات نیاز دارند و نیز توانایی مکانیابی ارزیابی و بهکارگیری مؤثر اطلاعات موردنیاز را فراهم میسازد(انجمن کتابداران آمریکا، ۲۰۰۸).اما هرچی گشتم رفرنسشو که باید توی قسمت منابع بنویسیم پیدا نکردم شما میدونید ادرس رفرنسش چی میشه؟
سلام
اینکه شما تعریف ترجمه شده ای را از منبعی بردارید و بخواهید به اصل منبع استناد کنید غیراخلاقی است. شما باید به منبعی استناد کنید که تعریف را از آن استخراج کرده اید.
در عین حال برای یافتن منبع اصلی (به زبان اصلی) می توانید این عبارت را گوگل کنید:
information literacy standards ALA
اولین لینک، منبع اصلی انجمن کتابداری آمریکاست.
انجمن کتابداری آمریکا اول بار استانداردهای سواد اطلاعاتی را در سال ۱۹۸۹ منتشر کرد و در سال ۲۰۰۰ آنها را بازبینی نمود. به همین دلیل سال نشر منبعی که استفاده کرده اید اشتباه است. تعریف سواد اطلاعاتی انجمن کتابداری آمریکا توسط افراد زیادی مورد استناد قرار گرفته که لیست برخی از آنها در انتهای این صفحه است. کافی است با استفاده از ctrl+f عبارت ۲۰۰۸ را در همان صفحه سرچ کنید تا ببینید چه کسانی در سال ۲۰۰۸ به آن استناد کرده اند.
سعی کنید تعاریف خود را از منابع اصیل بردارید و به منابع اصیل استناد کنید.
برای استناددهی درست به منبع موردنظر هم پیشنهاد می کنم این آموزه را دنبال بفرمایید.
سلام روز خوش چطور میتونم کتاب رو تهیه کنم
سلام نسخه چاپی کتاب تمام شده. در صورت چاپ مجدد اطلاع رسانی میشود.