یک- در پژوهشتان معنا مییابید
درمییابید که هدف پژوهش صرفا چیدن و اثبات یا رد چند فرضیه نیست. پژوهش رسالت و معنایی فراتر دارد.
با این آموزش که اولین آموزش در بسته جامع سرچ است، در پژوهشتان معنا مییابید و با انگیزه سراغ آن (یا سراغ بازبینی آن) میروید.
دو- در موضوع، روش و بافت مدنظرتان ورزیده میشوید
برای اینکه بتوانید در هر مرحله – از طراحی، تا اجرا، تا ارائه و نشر – پژوهشتان را حرفهای پیش ببرید به سه دانش نیاز دارید: دانش موضوعی، روشی و بافتی.
با بکارگیری این بسته آموزشی با چیستی، چرایی و چگونگی دستیابی به این سه دانش آشنا میشوید و راههای میانبری و سریعی برای کسب غنیترین و مرتبطترین منابع در هر نوع دانش را فرامیگیرید که شما را در کمترین زمان به مناسبترین و باکیفیتترین مطالب میرسانند.
با این آموزشها در زمینه موضوع، روش و بافت پژوهشتان سرچهای هدفمندی انجام میدهید و در منابعی سرچ میکنید که قبلا به آنها فکر نکردهاید و بنابراین مطالبی پیدا میکنید که قبلا نمیدیدید یا اصلا به آنها فکر نمیکردید.
سه- روش دستیابی به مطالب موردنیاز در هر مرحله از پژوهش را فرامیگیرید
پروسه واقعی پژوهش با آنچه در میان پژوهشگران باب شده بسیار متفاوت است و به همین دلیل مهارت سرچ و استراتژیهای مناسب سرچ که شما را به مطالب موردنیاز در هر مرحله از پژوهشتان میرسانند هم بسیار متنوع هستند.
در این بسته آموزشی، با پروسه صحیح سرچ در هر مرحله از پژوهش آشنا میشوید و قدم به قدم سرچ را به نیتهای زیر فرامیگیرید:
- سرچ به نیت انتخاب و فهم موضوع و مسئله پژوهش
- سرچ به نیت شناسایی شکاف دانشی و چارچوببندی پژوهش
- سرچ به نیت طراحی مدل مفهومی پژوهش
- سرچ به نیت طراحی پروتکل و ابزار پژوهش
- سرچ به نیت تکمیل پیشینه و برجستهسازی نوآوری پژوهش
چهار- بانک واژگان تخصصی پژوهش خود را میسازید
برای اینکه بتوانید سرچهای هدفمند و نتیجهزا انجام دهید باید با زبان متخصصان و کسانی که مقالات و پژوهشها را انجام دادهاند و محتوای این پژوهشها را سازماندهی کردهاند آشنا شوید.
در این بسته آموزشی درمییابید که چگونه دایره لغت خود را در موضوع مدنظرتان افزایش دهید و بانکی از کلیدواژهها بسازید که شما را به مرتبطترین منابع در زمینه مدنظرتان میرسانند.
پنج- از دموهای زنده سرچ برای جستجوی منابع و پایگاههای علمی الگوبرداری میکنید
برای اینکه بتوانید در زمینه مدنظرتان با کمترین خطا سرچهای هدفمندی انجام دهید، در کنار آموزشهای جامع، دموهای زنده سرچ در انواع منابع علمی در این بسته آموزشی ارائه شده است که قدم به قدم سرچ در پایگاههای اطلاعات، گوگل اسکولار و سامانه گنج ایرانداک را به شما نشان میدهند. این دموها به شرح زیرهستند:
- دموی زنده شیوه پیدا کردن کلیدواژهها و ساخت بانک واژگان در موضوع پژوهشتان
- دموی زنده سرچ در اسکوپس (به عنوان یکی از جامعترین و معتبرترین پایگاههای اطلاعات بینالمللی)
- دموی زنده سرچ در گنج ایرانداک (بزرگترین پایگاه پایاننامهها و رسالههای دانشجویان ایرانی داخل و خارج)
- دموی زنده سرچ در گوگل اسکولار
شش- از استراتژیهای سرچ آماده از نوع نقطهچینی برای اسکلتبندی سرچتان استفاده میکنید
با این استراتژیهای سرچ تست شده در کمترین زمان به عالیترین منابع در زمینه مدنظرتان دست مییابید. کافی است به جای نقطهچینها موضوع مدنظرتان را بنویسید و سرچ را انجام دهید!
هفت- به لیستی از منابع کلیدی دسترسی دارید که مسیر مطالعاتی شما را در هر مرحله از پژوهش هدایت میکنند
همانطور که اشاره شد، نیاز اطلاعاتی شما در هر مرحله از پژوهش متفاوت است و به همین دلیل در هر مرحله از پژوهش به منابع اطلاعات متفاوتی نیاز دارید تا بتوانید پژوهش خود را پیش ببرید. در این بسته آموزشی در انتهای هر درس، منابع مناسب سرچ برای مرحله مدنظر معرفی شدهاند که استفاده از آنها نیاز اطلاعاتی شما را در آن مرحله تامین میکند.
هشت- چالش درک متون انگلیسی تا حد زیادی برای شما حل میشود
در این بسته آموزشی ابزارها و تکنیکهای کاربردی برای ترجمه و درک متون علمی ارائه شده است که تا حد بسیار زیادی پروسه خواندن و درک مطلب را برای شما شیرین میکند.
نه- به منابع و متون، حرفهای استناد میکنید
اینکه چطور به یک وبلاگ، وبسایت، یک کتاب با شش نویسنده، یک مقاله کنفرانس، یک مقاله در ویکیپدیا، یک ویدئو آموزشی و … رفرنس دهم از جمله چالشهایی است که سبب میشود بخش فهرست منابع شما غیرحرفهای به نظر برسد.
در این بسته آموزشی روش بسیار آسان و البته حرفهای برای استناددهی دقیق به انواع متون و منابع ارائه شده است که کار رفرنسدهی را برای شما آسان و بخش فهرست منابع شما را حرفهای نمایش میدهد.
ده- به تمام متن منابعی که به تماممتنشان دسترسی ندارید دست مییابید
به دلیل تحریمها و محدودیت دسترسی به تماممتن مقالات خیلی اوقات پیش میآید که به مقاله یا پژوهشی خیلی مرتبط با پژوهشتان دست یافتهاید اما به تماممتن آن دسترسی ندارید.
در بسته آموزشی سرچ و دستیابی به متون علمی، به جای آموزش روشهای غیرقانونی دسترسی به منابع علمی که با گوگل کردن عباراتی مانند دسترسی به تماممتن مقالات یا مراجعه به سایتهایی مانند sci-hub قابل دسترسی هستند، روشی هوشمندانه، قانونی و آیندهنگرانه ارائه شده است و آن مکاتبه با نویسندگان مقالات است.
در این بسته آموزشی قالبهای آماده برای نامهنگاری با نویسندگان به دو زبان فارسی و انگلیسی ارائه شده است که با تکمیل بخش نقطهچینهای آن میتوانید ارتباط علمی و حرفهای با نویسندگان همموضوع با پژوهشتان برقرار کنید و در کنار دریافت تماممتن مقالات و پژوهشها، زمینه را برای همکاریهای علمی بعدی (مانند دکترا یا پسا دکتری یا فرصت مطالعاتی) مهیا نمایید. قالب نامه با چنین چشمانداز آیندهنگرانهای طراحی شده است.
یازده- بانک منابع هسته خود را میسازید
در این بسته آموزشی درمییابید که چگونه در سه زمینه موضوع، روش و بافت مدنظرتان بانکی از عالیترین منابع بسازید که میشوند بانک منابع تخصصی پژوهش شما.
برای سهولت انجام این کار، کاربرگههایی طراحی شدهاند که با تکمیل آنها بانک منابع هسته شما و همچنین بانک واژگان تخصصی خود را میسازید.
با مراجعه به این بانکها:
- سرچهای هدفمندتری انجام میدهید
- مجبور نیستید هر بار از صفر شروع کنید
- موقع نوشتن پایاننامه، پروپوزال یا مقاله مستند دقیقی از پروسه سرچ و فاز مطالعاتی پژوهشتان دارید که میتوانید در بخش روش به آن اشاره کنید و نشان دهید مسیر را درست پیمودهاید (یا بازخورد اصلاحی از اساتید دریافت نمایید).
- و به مرور که در پژوهشتان پیش میروید میتوانید این بانکها را خانهتکانی کنید و با منابع دقیقتری که به اسکوپ پژوهشتان نزدیکتر هستند بازآفرینی نمایید.
دوازده- به شواهد بافتی، حرفهای رفرنس میدهید و مسئله پژوهشتان را مستند اثبات میکنید
پژوهش در خلاء انجام نمیشود. هر پژوهش بافت و زمینهای دارد که مسئله در آن تبیین میشود و این یکی از بخشهای بسیار مهم و متاسفانه مغفول مانده در اغلب پژوهشهاست (و به همین دلیل است که اغلب پژوهشها به دل نمینشینند!)
در بسته سرچ، روشی حرفهای برای گردآوری شواهد بافتی و استناددهی حرفهای به هر سند و مدرک ارائه شده است که شما را در تبیین علمی و مستند بخش بیان مسئله و اثبات وجود مسئله در پژوهش بسیار یاریگر است.
سیزده – از سلامت سرچِ خود مطمئن میشوید
پژوهش مسئلهمدار و مولد محصول مطالعات ارگانیک و سرچهای هدفمندی است که باید به فراخور پرسش و هدف پژوهشتان در هر مرحله از پژوهش انجام دهید.
ابزار «چکاپ سلامتِ سرچ» شما را از به بیراههروی نجات میدهد. با بکارگیری این ابزار درمییابید کجای کار سرچتان ایراد دارد و با اصلاح آن، تغییر در نتایج سرچ را خیلی محسوس تجربه میکنید.