چگونه پژوهش خود را به ارائه‌های جذاب کلاسی و کنفرانسی تبدیل کنید؟

تصور اغلب ما این است که وقتِ سخنرانی درباره پایان‌نامه و پژوهش فقط موقعی است که پژوهش ما تمام شده. اما اینطور نیست!
اگر پژوهشتان را درست انجام داده باشید، می‌توانید در هر مرحله‌ای از پژوهش ارائه‌های خوب کلاسی و کنفرانسی ارائه کنید.
برای این کار به دو نکته کلیدی زیر توجه نمایید:

نکته اول: در چه مرحله‌ای از پژوهش هستید؟

بسته به اینکه در چه مرحله‌ای از پژوهش هستید محتوا و پیام متفاوتی برای ارائه خواهید داشت.

اگر در مراحل اولیه پژوهش هستید و تازه پروپوزالتان تصویب شده است، می‌توانید چارچوب کلی پژوهشتان را  در قالب یک سخنرانی جذاب ارائه کنید و بارخوردهای سازنده درباره اجزای مختلف آن دریافت نمایید. این اجزا شامل مسئله و پرسش‌های اصلی پژوهش، مدل مفهومی پژوهش،  روش و شیوه گردآوری و تحلیل داده پژوهش، و جامعه یا نمونه پژوهش و شیوه و چرایی انتخاب‌های انجام شده.

اگر در مرحله گردآوری داده و تنظیم گزارش یافته‌های پژوهش هستید، هدف ارائه می‌تواند به اشتراک‌گذاری یافته‌های پژوهش باشد.

اگر پژوهش شما پایان یافته، هدف ارائه می‌تواند به اشتراک‌گذاری نتایج پژوهش و کاربردهای آن باشد.

پاسخ به این پرسش که «در چه مرحله‌ای از پژوهش هستم و چه محتوایی دارم؟» به شما کمک می‌کند تا ترکیب و وزن اسلایدهای سخنرانی خود را مشخص کنید. مثلا اگر در مراحل ابتدایی پژوهش هستید،  تمرکز سخنرانی شما بر معرفی مسئله، هدف و پرسش پژوهش، و مدل مفهومی و روشی خواهد بود.

اگر در مراحل میانی پژوهش هستید و تمام یا بخشی از داده‌های پژوهش خود را گردآوری کرده‌ است، تمرکز سخنرانی شما بر تشریح روش و یافته‌های پژوهش خواهد بود.

اگر در مرحله پایانی پژوهش هستید، تمرکز ارائه بر به اشتراک گذاری نتایج و دستاوردهای پژوهش است.

و اگر پژوهش شما پایان یافته و قصد دفاع از پایان‌نامه دارید، تمرکز تقریبا برابری به همه بخش‌های پژوهش داده‌ می‌شود.

 

نکته دوم: بناست پژوهش خود را کجا و برای چه کسانی ارائه دهید؟ 

  • می‌خواهید پژوهش خود را در دانشکده محل تحصیل و برای هم‌رشته‌ای‌های خود ارائه دهید؟
  • می‌خواهید پژوهش خود را در یک کنفرانس ارائه دهید که احتمالا غیرهم‌رشته‌ای‌های شما در آن حضور دارند؟
  • می‌خواهید پژوهش خود را برای کمیته داوری ارائه کنید؟
  • می‌خواهید پژوهش خود را در یک کنفرانس ملی ارائه دهید یا یک کنفرانس بین‌المللی؟
  • می‌خواهید پژوهش خود را در یک کنفرانس تخصصی رشته خود ارائه دهید یا کنفرانسی غیرتخصصی که مخاطب درجه اول آن، رشته شما نیست؟

بسته به پاسخ شما به این پرسش‌ها، کیفیت و شیوه ارائه نیازمند ملاحظات ویژه‌ای خواهد بود.

اگر مخاطب شما هم‌رشته‌ای‌هایتان یا افرادی هستند که با مفاهیم یا روش‌های پایه موضوعتان آشنایی دارند نیازی به تشریح و صرف وقت زیاد برای بیان بدیهیات نیست.

اگر مخاطب شما کسانی هستند که خیلی با موضوع ما آشنایی ندارند لازم است تا برخی مفاهیم پایه به زبانی ساده و قابل فهم – زبانی که برای آنها قابل فهم است – ارائه شوند. توجه به این موضوع به ویژه برای پژوهش‌های بین‌رشته‌ای بسیار حائز اهمیت است.

اگر مخاطب شما کمیته داوری است، باید به ترکیب کمیته داوری و تخصص و پیشینه علمی آنها دقت کنید. بسته به ترکیب کمیته داوری – که معمولا براساس موضوع پژوهش تعیین می‌شوند – باید درباره جزئیات و توضیح مفاهیم پایه تصمیم گرفت و همچنین پیشاپیش به پرسش‌های ممکن اندیشید و براساس آنها محتوای ارائه را تنظیم کرد و پاسخ‌هایی آماده در آستین داشت.

اگر قرار است پژوهشتان را در یک کنفرانس ملی ارائه دهید باید به ترکیب مخاطبان دقت کنید و ارائه خود را به گونه‌ای طراحی کنید که مشخصا با یکی از محورهای فراخوان (یا بیشتر) سینک باشد و این موضوع را باید در ارائه خود پررنگ نمایید تا مخاطب بداند که چه انتظاری از ارائه شما می‌تواند داشته باشد و اینکه جایگاه شما به عنوان پژوهشگر در کدام شاخه از موضوع قرار می‌گیرد؛ اینکه شما از چه پیشینه و دریچه‌‌ای به موضوع نگاه می‌کنید؟

اگر قرار است پژوهشتان را در یک کنفرانس بین‌المللی ارائه دهید هم باید ملاحظات مشابهی (مشابه ارائه در یک کنفرانس ملی) توجه کنید به علاوه اینکه باید با زبان علم و شیوه بیان علمی پژوهش به زبان بین‌المللی آشنا باشید و بدین منظور نمونه‌ ارائه‌های خوب در حوزه موضوعی خود را مطالعه و الگوبرداری کنید.

اگر قرار است پژوهشتان را در یک کنفرانس تخصصی رشته خود ارائه کنید باید به روندهای روز حوزه توجه کنید و ارائه خود را به گونه‌ای تنظیم کنید که مخاطب نوآوری کار شما را در حوزه تخصصی – که او هم کم و بیش – از روندها و دغدغه‌هایش باخبر است را به خوبی احساس کند.

اگر قرار است پژوهشتان را در یک کنفرانس غیرتخصصی که ارتباط مستقیمی با رشته و پیشینه تحصیلی شما ندارد ولی در عین حال پژوهش شما حرفی برای گفتن برای حل مسائل آن حوزه دارد، باید با  موضوع‌ها و مسائل داغ آن رشته(ها) آشنا باشید و بتوانید کار خود را با محور‌(های) کنفرانس سینک کنید. در این کنفرانس‌ها اگر با موضوع‌ها و مسائل داغ کنفرانس میزبان آشنایی داشته باشید، احتمالا بتوانید با ارائه خود بدرخشید. چون از منظر رشته یا موضوعی طرح مسئله می‌کنید که برای میزبانان نو است و از اینرو برای آنها جذاب خواهد بود.

فراموش نکنید که برای یک مسئله راه‌حل‌های بسیار متنوعی قابل ارائه است و هر رشته از علم این قابلیت را دارد تا برای مسئله‌ای مشابه راه‌حل ارائه کند. به عنوان مثال برای مسئله‌ای مانند ترویج فرهنگ مطالعه تقریبا تمام رشته‌ها از تعلیم و تربیت، روان‌شناسی، کتابداری و جامعه‌شناسی گرفته تا اقتصاد و تکنولوژی نظریه و راه‌حل برای عرضه کردن دارند.

اکر قصد دارید پژوهشتان را در یک کنفرانس غیرتخصصی که ارتباط مستقیمی با رشته شما ندارد ارائه کنید، با علم به این موضوع به پژوهش خود و شیوه‌ ارائه آن بیاندیشید با این افق که قرار است در سخنرانی خود به طرح و یا حل مسئله‌ای بپردازید  که ظاهرا و مستقیما ارتباطی با رشته و موضوع پژوهش شما ندارد. این نوع ارائه‌ها – که به صورت ویژه در کنفرانس‌های غیرتخصصی قابل ارائه هستند – معمولا بسیار جذاب و نوآورانه نمود می‌یابند.

در چه مرحله‌ای از پژوهش هستید و چه کسانی مشتاق شنیدن داستان و دستاوردهای پژوهشتان هستند؟

با پاسخ به پرسش بالا احتمالا پی به داشته‌های خود می‌برید و پی به اینکه داشتن یک پژوهش پرملاط و مولد چقدر می‌تواند برای شما فرصت عالی خلق کند!

قطعا شرکت در کنفرانس‌ها و ارائه محتوایی که از پژوهشتان تولید شده است می‌تواند فرصت‌های عالی شغلی برایتان به ارمغان بیاورد. چون تریبون دارید و فرصتی بی‌نظیر برای بازاریابی پژوهشتان و توانایی‌های خودتان به عنوان یک پژوهشگر حرفه‌ای!

 

8 دیدگاه‌
  1. نیلوفر می‌گوید

    خانم دکتر مرسی از این متن آموزنده، به اشتراک گذاشتم،
    من هم درباره تفاوت شیوه ارائه در کنفرانس های بین المللی با داخلی متوجه شدم که استفاده از عکس و تصاویر و فیلم باید در کنفرانس خارجی خیلی دقیق تر انتخاب شود. از تصاویری که حق مالکیتش را داریم یا اجازه استفاده اش را گرفته ایم یا عکس هایی که در حوزه مالکیت عمومی هستند در اسلاید ها استفاده کنیم.

    1. دکتر مریم نظری می‌گوید

      کاملا موافقم. سپاس بابت به اشتراک گذاری : )

  2. آنیتا می‌گوید

    سلام. وقتتون بخیر
    خیلی مطالبتون آموزنده و ارزشمند هستند.
    راستی یه سوال : میشه لطفا از بین بهترین کتابهایی که خوندید چند تا رو نام ببیرد
    سپاسگزارم
    با احترام

    1. دکتر مریم نظری می‌گوید

      سلام وقت به خیر
      اگر منظورتان کتاب در زمینه پژوهش است اینها برخی از کتاب‌‌هایی هستند که خوندم و برایشان نقد و بررسی هم نوشتم:
      بعضی از آنها فوق‌العاده‌اند مثل مورد اول:

      Integral Research and Innovation: Transforming Enterprise and Society. By Ronnie Lessem and Alexander Schieffer. UK: Gower Publishing Limited, 2010. 423 pp

      An Applied Reference Guide to Research Designs: Quantitative, Qualitative, Mixed Methods. By W. Alex Edmonds and Tom D. Kennedy. London: Sage, 2013. 213pp

      Systematic Approaches to a Successful Literature Review. By Andrew Booth, Diana Papaioannou and Anthea Sutton. London: Sage, 2012. 279 pp

      Methodological Thinking: Basic Principles of Social Research Design. By Donileen R. Loseke. London: Sage, 2013 [May 2012]. 194 pp

      Doing Q Methodological Research: Theory, Method and Interpretation. By Simon Watts and Paul Stenner. London: Sage, 2012. 238 pp

      Doing Your Literature Review: Traditional and Systematic Techniques. By Jill K. Jesson with Lydia Matheson and Fiona M. Lacey. London: Sage Publications, 2010. 175 pp

      How to Read a Paper: The Basics of Evidence-based Medicine. 4th ed. By Trisha Greenhalgh. Oxford: Wiley-Blackwell/ BMJ Books, 2010

      The Critical Assessment of Research: Traditional and New Methods of Evaluation. By Alan Bailin and Ann Grafstein. Chandos Information Professional Series. Witney: Chandos Publishing, 2010. 121 pp

      Publishing from Your PhD: Negotiating a Crowded Jungle. By Nicola F. Johnson. England: Gower Publishing Limited, 2011. 184 pp

      In Search of Research Excellence: Examplars in Entrepreneurship. By Ronald K. Mitchell and Richard N. Dino. UK: Edward Elgar Publishing Limited, 2011. 340 pp

      Developing Research Proposals. Success in Research Series. By Pam Denicolo and Lucinda Becker. Thousand Oaks, CA: Sage Publications, 2012. 134 pp

      با احترام

  3. آنیتا می‌گوید

    سلام. ممنونم از شما بابت معرفی کتابها
    راستش من منظورم از کتاب ، کتابهایی در زمینه موفقیت ، روانشناسی، عرفانی و…بود
    در هر صورت خیلی ممنونم از شما
    مرسی که وقت گذاشتید و پاسخ دادید
    روزتون بخیر
    با احترام

    1. دکتر مریم نظری می‌گوید

      خواهش می‌کنم. کتاب‌های زیر را مطالعه کردم و به نظرم فوق‌العاده هستند:
      موفقیت:
      اثر مرکب (دارن هاردی)
      بیندیشید و پروتمند شوید (ناپلئون هیل – ترجمه مهدی قراچه‌داغی)
      آیین زندگی (دیل کارنگی)
      سنگفرش هر خیابان از طلاست (ووچونگ کیم)

      عرفانی:
      کیمیاگر (پائولو کوئیلو)

      معمولا کتاب‌های موفقیت و عرفانی براساس اصول روان‌شناسی و انسان‌شناسی نوشته می‌شوند.

      امیدوارم به کارتان بیایند : )

  4. رضوی می‌گوید

    سلام
    بنظر شما این غفلت از آثار اندیشمندان دینی و نوعی احساس حقارت نیست که بجای معرفی اثر فخیم و ماندگار بزرگان خودمان ، مرعوب سارقین اندیشه های بزرگان دین مان میگردیم ؟!

    1. دکتر مریم نظری می‌گوید

      سلام غفلت نیست بابلدی است. اگر پژوهشگران روش درست طراحی و اجرای پژوهش را بلد باشند از آپار تمام اندیشمندان به درستی و برای تولید علم استفاده میکنند
      در پژوهشهای حاضر از آثار هیچ اندیشمندی اعم از اسلامی و غیراسلامی و … درست و بجا استفاده نمیشود. در بهترین حالت کارها کپی و نقل قول هستند.
      دلیل و نشانه های این نایلدی در این پست و این پست تشریح شده اند

دیدگاهی بگذارید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.